Jak lze připravit mletou stravu pro klienty v DS
Špatný zdravotní stav seniorů může negativně ovlivňovat výživu, v jeho důsledku může u seniorů docházet ke snižování chuti k jídlu až k nechutenství.
Neschopnost správné přípravy a podávání stravy vede často ke stravě jednostranné a nevyvážené. Tím se u seniorů především ležících zvyšuje odpor ke stravování, kdy poté přichází strava mletá, která je podávána za účasti pečovatelek. Pokud není strava ani vzhledově přitažlivá nechuť k jídlu se ještě prohlubuje. Toto ovlivňuje poruchy trávení a vstřebávání živin se často vyskytují průjmy a zácpa.
Strava by měla být pravidelná, rozvržení jídel se řídmí potřebami klienta. Měla by být chutná a lákavá na pohled, aby podporovala chuť k jídlu, která bývá často snížena. Příliš se neomezuje výběr pokrmů a surovin. Důležitou roli hraje i kultura stolování (společnost, prostředí, dobře větraná místnost).
Stravování formou mleté stravy může vypadat i takto lákavě.